Чудесата на Созопол


Созопол е едно от атрактивните градчета по южното Черноморие, което в момента е популярен летен морски курорт. Намира се на 35км южно от Бургас, като е разположен върху тесен полуостров. Старият град е разположен на полуостров Скамний, а по протежението на залива Коренята се е развила най-новата част на града. Залива Каваците бележи най-южната част на Созопол.

Около Созопол има много атрактивни плажове, които се сливат със скалистият бряг. По големи са жентралният северен плаж и плажът Харманите, където има големи пясъчни дюни. Плажовете на Созопол привличат хиляди летуващи всяка година, а градът е подходящ и за културен туризъм.

Околностите на Созопол са били обитавани още от преди 7 и повече хиляди години. Старото име на града е Аполония, като всяко лято има фестивали с това име в града.  Когато Римската империя приема християнството градът е преименуван на Созополис, което означава спасен град.

Едно от местата, които всеки турист би трябвало да посети в Созопол е Атхеологическият музей. Той е част от 100-те национално туристически обекта. В музея може да разгледате експонати открити от археолозите при дългогодишните им проучвания в Созопол и околностите. 


Друго място, което си заслужава да посетите е комплекса Южна крепостна стена и кула – представлява реконструирана част от крепостната стена на старият град, а оригиналната стена е датирана от 5-ти век. Старият град също си заслужава да отделите време да се разходите из него, има много запазени къщи от 18 и 19 век.

Църквата Св.Богородица е друго място, което можете да посетите в старият град. Представлява трикорабна едноапсидна псевдобазилика. Построена е към 15-ти век и в момента е паметник на културата с национално значение. 


В близост до Созопол се намира устието на река Ропотамо, блатото и плажът Алепу.  Друг интересен плаж е Каваците, където има разположен къмпинг, а плажът от едната страна граничи с гора. Плажуването на Каваците е предпочитано от много туристи, както и разходките с корабчета по река Ропотамо.

Ако търсите настаняване или оферти за почивка, то погледнете офертите на Съни Турс

Коментари