Еднодневни излети в района на Мальовица


Мальовица е връх с височина 2729 м и се намира в северозападният дял на Рила планина. Същото име носят хижа Мальовица, както и Централната Планинска Школа /ЦПШ/ Мальовица. В района освен летни излети, може да практикувате алпинизъм и зимни спортове, като цяло там е подходящо за планински туризъм.


Но целта на статията са еднодневните излети в района. Излет означава че мястото на тръгване и на пристигане е едно и също.
Страшното Езеро
Най-популярният излет в района е до връх Мальовица, като пътеката минава покрай хижа Мальовица и след сериозно изкачване покрай Еленино Езеро. Обикновенно връщането е обратно по същата пътека, но може да се разнообрази със слизане през Урдини Езера, и/или през Мальовишки Езера. Избирайки слизането през тези езера си удължавате прехода, но той е осъществим в рамките на деня, стига да не се влачите като охльови.
Йончево Езеро
Другият популярен маршут за излет е до Страшното Езеро. Може да направите кръгов маршрут например през хижата, качване до Камилски Езера, Минерални Езера и да достигнето да Страшното Езеро, а след това да се върнете през Йончево Езеро до ЦПШ Мальовица




Еленино Езеро


Повече информация за птувания и почивки може да намерите в сайта Промо Почивки

Коментари