7 вредни факти за модерното хранене

Вреди от модерното хранене
 

Или защо има прогресивност на заболявания като диабет и рак.

Ако сравним храните които сме консумирали преди 30 години и тези, които се предлагат днес на пазара ще останем шокирани. Прясната локално отгледана храна е заменена с така с неясен произход, преработена с много захари и химикали. Самите зеленчуци и плодове също са бъкани с нитрати и пестициди. Заради ползването на много химикали и пестициди хранителните стойности на растителната храна са намалели значително. 

А реално храната определя нашето физическо и ментално състояние, дали ще сме енергични или летаргични.

Ето 7 факта за съвременните храни, които всеки трябва да знае:

1. Увеличеното и масово ползване на захари води до повече болести и повече болни

 Увеличената консумация на захар води до увеличаване на броя болни от диабет, рак, депресия, деменция, затлъстяване и други метаболитни нарушения, болести на черния дроб и сърдечно-съдовата система.

2. Фруктозата и рафинираната захар са едни от основните виновници за влошеното здраве на болшинството хора

Имайте в предвид че фруктоза се слага в почти всички преработени храни. Изследване показва че хората консумиращи с 21% повече захар от необходимото страдат 2 пъти повече от болести на сърдечно-съдовата система.

3. Хидрогенираната соя ще е следващият виновник

Това е ГМО културата, която САЩ се опитват да пробутат на останалият свят. Пълна с хербециди тя определено няма да повлияе добре на вашето здраве

4. Модерната пшеница също не е здравословна

В модерната пшеница съставът на полезни елементи като мед, цинк, желязо, магнезий и други е намален с около 25%. Докато хората имащи чувствителност към глутена страдат много повече от модерната пшеница, отколкото от по-старите сортове.

5. Нараства потреблението на преработени храни

В щатите процента на ползващите преработени храни е 90%. В България този процент е по-нисък, но тенденцията е към прогресивно нарастване. А преработените храни определено са далеч от етикета здравословни.

6. Повишен прием на растителни мазнини

Съвременните диети наблягат на приема на растителни мазнини. Но това води до дисбаланс между Омега 6 и Омега 3 мазнините в организма, тъй като растителните мазнини са богати на Омега 6. В идеалният случай те трябва да са в съотношение 1:1, но при някои хора са в съотношение 1:20 и дори 1:50. Този дисбаланс води до заболявания като рак, диабет, артрити, Алцхаймер и много други.

7. Диетите с нисък прием на мазнини водят до хронични заболявания

Още една модна тенденция в диетите е напълно погрешна. Много диети ограничават или дори напълно отхвърлят приемът на мазнини. Но това ще струва много скъпо на вашето здраве.

В заключение:

В днешно време човек трябва много да внимава с какво се храни, защото повечето неща в магазинната мрежа са обогатени с химикали и захари. Дори самите зеленчуци и плодове не са със същите хранителни стойности както едно време. Балансирайте менюто си и не се подвеждайте от модерните диети каращи ви да ограничавате това или онова.


Коментари