Защо сланината е полезна сърцето и черният дроб?

 


Макар че дълги години сланината беше тотално отхвърляна от диетичните режими в последно време лекарите и специалистите диеотолози се съгласиха, че полезните свойства на сланината са огромни. 

Сланината е богата на животински мазнини, които спомагат за доброто функциониране на човешкият организъм. Единствено в сланината се съдържа наситената арахидонова киселина, която осигурява енергия за работата на сърдечните мускулни клетки и клетъчните мембрани.

Иначе казано сланината спомага за образуването на добрият холестерол. Така ще подобрите работата и здравето на черният дроб и сърцето. Също така ако имате заболяване на черният дроб, специалистите препоръчват умерена консумация на сланина. Други полезни свойства на сланината са че тя спомага за премахването на токсините от човешкият организъм, както и че има жлъчегонен ефект.

Свинската мас се използва външно за лечените на атроза, артрит, мастит, при повърхностни рани, измръзвания или изгаряния на кожата. Можете да я използвате при масажи и разтривки по време на вирусни инфекции и бронхити. Една ефективна бабина рецепта, която помним от деца е когато сме боледували със силна кашлица, са ни поставяли вестник намаза със свинска мас на гърдите. Ефекта от това елементарно лечение е невероятен! – замества скъпоструващи и недотам ефективни лекарства.

Още нещо с което сланината е полезна – тя съдържа селен, който е в недостиг особено при пушачите.

Сланината е трайна, особено осолената такава. Богата е на енергия, така че дори малко от нея ще ви засити за по-дълъг период от време. А когато празнувате, задължително сред мезетата трябва да има и сланина – тя намалява токсичното въздействие на алкохола, няма да се напиете толкова бързо и на другият ден ще имате по-лек махмурлук.

Но както и всяко друго нещо прекомерната консумация на сланина има негативни ефекти върху вашето здраве. Така че консумирайте сланина разумно и умерено!

Коментари