Какво да мием преди готвене и какво не!


Малко хора знаят, че не всички продукти трябва да се мият преди готвене, дори някои от тях не трябва никога да ги измиваме. Измиването на тези храни не само ще влоши качеството им, но и може разпространи вредни бактерии по храната. Това е особено важно да го спазвате, когато се на път или на почивка, защото ще ви провали плановте и вместо да се наслаждавате на отпусакта си, ще страдате.

Ето кои храни никога не трябва да миете преди да ги сготвите:

Яйца

Често върху яйцата се пръска специална субстанция, която ги предпазва от заразяване с бактерии. Измиването на яйцата може да премахне тази защита.

Пиле

Често по пресните пилета има Салмонела, много хора си мислят че измиването на пилето ще премахне бактерията, но това не е така. С измиването спомагате бактериите да се разпространят в мивката и по съдовете ви.

Месо
Също като пилето не трябва никога да миете месото преди да го сготвите

Паста
Миенето на пастата/ спагети, макарони и тн./ отмива нишестето, което спомага по-добре да се усвои по-добре добавеният сос.

Гъби
Гъбите абсорбират водата много лесно, така че в никакъв случай не ги мийте преди готвене, може евентуално да ги почистите със суха четка ако има пръст по тях.

Продукти, които винаги трябва да миете преди консумация:

  • Плодове и зеленчуци
  • Консерви
  • Ядки, дори и да са обелени
  • Сушени плодове

Коментари