13 Начина за Детокс на тялото ви

 

Споделяме света с милиарди други хора, земята вече силно е индустриализирана. Замърсяването с токсини е навсякъде около нас – водопроводни тръби, пластмасови съдове и опаковки, масово отглеждани зеленчуци, козметика, лекарства, замърсен въздух или с други думи казано, на където и да се обърнем ни дебнат вредни токсични вещества.

С това нараства и необходимостта от детоксикация на нашето тяло, но как да започнем? Ако се чудите как, то като за начало човек трябва да си изгради здравословни малко по-здравословен начин на хранене, да намалите приеманите с храната и напитките токсини, така ще подобрите вашето здраве.

Ето и нашите 13 съвета за това как да изчистите тялото си от вредните токсини:

  1. Избягвайте захарта и изкуствените подсладители. Вместо тях използвайте мед, кленов сироп, стевия, меласа и други
  2. Избягвайте бялото. Бялото брашно използвано в хляба и тестените изделия може да го замените с по-здравословно, същото се отнася и за белият ориз, който можете да замените с кафяв.
  3. Премахнете полуфабрикантите от менюто си и повечето замразени храни, отнася се и за повечето преработени храни, в които даже не знаем какво има /най-вече колбаси и подобни/
  4. Опитайте се да ограничите житните/глутена, млечните, соята и царевицата. Тези често срещани храни влияят върху чувствителността на храносмилателната система, така че токсините по-лесно могат да преминат от червата в кръвта, от друга страна това помага и за отслабването.
  5. Премахнете токсичните мазнини. Избягвайте преработени слънчогледово, рапично, зеленчуково или фъстъчено олио. И най-вече премахнете хидрогенираните мазнини от менюто си, такива са маргарините/внимавайте, защото в много от уж истинските масла продавани в магазините има и хидрогенирани мазнини/! За салати може да ползвате всякакви студено пресовани мазнини, при термична обработка се препоръчват маста, кокосовото олио или мазнината от авокадо.
  6. Избирайте качествени протеини. За да пречистите черният си дроб, то трябва да ползвате протеин от тревопасящи или дивечови!
  7. Фибрите са сила! Добавете храни богати на фибри към диетата си, включително:
    1. пълнозърнести
    2. пресни, органични, без скорбяла зеленчуци като броколи, карфиол, коприва, спанак и подправки като чесън и куркума
    3. плодове, но ги мийте обилно преди консумация, че ги пръскат с отрови, обелването им когато може е задължително!
    4. Боб и леща
    5. Ядки – слънчогледови, тиквени, ленено семе, орехи, бадеми и тн.
  8. Вода и Алкохол. Избягвайте газираните и подсладени напитки. Пийте достатъчно чиста вода, има таблици спрямо теглото ви колко вода трябва да пиете дневно. Имайте предвид, че алкохола обезводнява тялото, така че не трябва да се прекалява с него. Прекаляването с алкохол е вредно и много силно токсикиращо, но употребата на 30-50мл концентрат или чаша вино дневно спомагат за детокса на организма.
  9. Пийте фрешове.  Но ги пийте в ограничени количества, така както алкохола. Те са силно калорични, така че по една чаша фреш на ден е напълно достатъчна.
  10. Пробиотици Полезните бактерии могат да свършат чудеса за вашето тяло и диетата ви. Набавяйте си ги чрез натурални храни като истинско кисело мляко, зелев сок, кефир и други по-екзотични като комбуча или мисо.
  11. По-бавно с храненето. Бързото хранене и поглъщане на недобре сдъвкана храна дори е вредно за здравето. Това е един от трудните навици за придобиване, особено ако сте свикнали да се храните бързо. Дъвчете повече, ако трябва бройте си наум броя на сдъвкванията на храната, за леки храни са по-малко, но ако ядете месо, то 20-30 сдъвквания трябва да има преди да погълнете хапката.
  12. Движение! Движете се повече, качвайте се пеша по стълбите, ходете сред природата, правете упражнения, карайте колело, ходете на йога… възможностите са много
  13.  Спане.  Нуждата и осигуряването на достатъчно сън за вашият организъм пряко влияе върху неговите защитни свойства помагайки ви да се избавите от стреса, което пряко влияе и върху здравословното ви състояние и нивото на токсини в организма ви.

Съвети за успех с Детокса

  • Спрете захарта, подсладителите и кофеина в дните преди детокс диетата ви, има вероятност да получите главоболие и гадене първите дни, добре е това да е преди основният план, за да не ви откаже бързо бързо.
  • Разграфете си хранителният режим и го дръжте на видно място, така ще ви е по-лесно да го спазвате.
  • Почистете домът си от храни и напитки, които могат да саботират Детокс планът ви.
  • Първите няколко дни са тежки, след ден 5-ти ще започнете да се чувствате по-добре и по-енергични.
  • Масажите помагат за очистването на мускулите от токсините.
  • Не се пренапрягайте, бъдете доволни от себе си дори ако първият път сте успели само с 2 точки от плана, с времето ще постигнете повече.
  • Хората с болести като Диабет, Рак, Проблеми с Черен Дроб, Хранителни разстройства и тн първо трябва да се консултират с личният си лекар, преди да предприемат Детоксикация.


Емоционалната страна на Детокса

Най-добрият начин за Детокс на организма е не само да се прочистите физически, но и психически/емоционално:

  • Правете упражнения за дишане, не само ще намалят стреса но и ще ви помогнат за по-лесното изхвърляне на въглеродният диоксид от тялото ви.
  • Слушайте зареждаща музика.
  • Направете бавна разходка и/или вземете гореща вана/душ.
  • Дистанцирайте се от Токсични хора, всеки има познат, който е токсичен и негативно настроен към света, поне по време на вашата детоксикация дръжте такива хора далеч от вас.

Често Задавани Въпроси

Какви са ползите за тялото от програмата за Детокс?

Отслабване. Проучвания потвърждават, че токсините и наднорменото тегло са свързани, намалявайки едното намалявате и другото.

Подобрява цялостното здраве. Хората минали през детоксикация като цяло се чувстват по-добре, по-здрави и по-щастливи. 

Намаляват възпаленията. С намаляването на токсините в организма намаляват и възпаленията в ставите и в други критични области. 

Как протича и работи Детокса?

Детоксикацията започва от черният дроб. Този важен орган преобразува токсините в нестабилни метаболитни вещества, които след това се изхвърлят от организма чрез бъбреците, дебелото черво, белите дробове и кожата.

Коя е най-добрата Детокс напитка?

Смути или сок от цветни плодове и зеленчуци като: цвекло, джинджифил, ябълка, зеленолистни зеленчуци, моркови, може да се добавят и семена от чия. Тези зеленчуци и плодове съдържат прочистващи антиоксиданти.

Колко дълго да продължи Детокса?

Всеки детокс план е различен, но много експерти препоръчват фокусирана програма с продължителност около 2-3 седмица за най-добър резултат. Някои хора правят детоксикация 2 пъти годишно - Пролет и Есен, но по-добрата стратегия е да промените в дългосрочен план някои от лошите си всекидневни навици.

Чудите се как да изчистите черният си дроб?

Черният дроб е пречиствателната станция на вашият организъм. Грижете се за него, за да се грижи той за вас! Избягвайте алкохола! Пробвайте с екстракт от бял трън със силимарин – има доказано позитивно въздействие върху черният дроб. Но за оптимални резултати е добре да използвате продукта на Nature's Sunshine - Комплес Здрав Черен Дроб, който е по патентована от компанията формула.

Други важни органи, които тряба да пречистите за да имате добър ефект на детоксикация, това са червата, бъбреците и белият дроб.

Коментари