Как да осигурим безопасност на малките деца вкъщи

Отглеждането на малки деца и бебета винаги е било доста отговорно нещо, поне за развитите страни. Но много хора не са достатъчно наясно с редица опасности за малки деца, или са наясно но пренебрегват опасностите и си мислят, че не е кой знае какво.

При отглеждането на малки деца има някои неща, които определено са непрепоръчителни или дори забранени и това са:

Стари детски мебели – креватчета, люлки или столчета
Определено старите детски мебели може да изглеждат много добре, но със сигурност не се вписват в модерните стандарти за безопасност. Не знаете материалите от които са изградени със стареенето си дали не са станали токсични, дали няма да докарат нежелани алергии на вашето дето. Химикалите с които са били обработвани дали са подходящи от съвременна гледна точка.

Играчки пълни с дребни неща като топчета или зърна
Малките деца имат навика да пъхат в устата си дребни неща и да ги поглъщат. Една играчка напълнена с такива дребни предмети не е подходяща за малко дете. За малките деца са подходящи играчки изградени от неразделими части.

Двуетажно легло
За малки деца този вид легла са недопустими, рискът от падане и нараняване е голям. Също е недопустимо обезопасяването на леглата с въжета или колани, за да се избегне оплитането и задушаването на детето

Как да намалим рисковете вкъщи и да подобрим безопасността за децата

Малките деца опознават околният свят чрез докосване, помирисване, слагане в устата на всичко, което ги впечатли. Децата не познават опасностите и лесно може да се наранят, ако не сте обезопасили правилно домът си.

Когато купувате детски играчки, мебели или други продукти винаги следвайте инструкциите за сглобяване и експлоатация на продукта. Избирайте продукти подходящи за възрастта на вашето дете. Винаги наблюдавайте прохождащите и пълзящите деца. Те обичат да се катерят и ако останат без наблюдение при едно падане може да се наранят лошо.

Лоша практика е да оставяте едно бебе на грижите на друго малко дете. Има случаи в които по-голямото дете проявява ревност и може да нарани по-малкото дете.
Проверявайте от време на време самите играчки дали са здрави, ако забележите че са повредени и това е опасно за детето се опитайте да ги подмените в магазина от който сте ги купили, или просто ги изхвърлете

Добра идея е да обезопасите мебелите вкъщи

Това включва поставянето на заключващи механизми на всички достъпни за детето шкафове. Продават се специални механизми изработени от гума за тази цел. Също така обезопасете ъглите и ръбовете, омекотете ги. Така дори и да падне или се удари вашето дете да не пострада сериозно. Децата в проходилка никога не ги оставяйте без надзор, особено ако теренът не е равен.

Не давайте на детето да си играе с въжета, корди или други материали по-дълги от 30см. Риска от оплитане и задушаване нараства с дължината на материала, с който то си играе. Също така връзвайте завесите на прозорците на такава височина, на която няма как да бъдат достигнати от малкото дете.

Когато готвите не оставяйте детето само в кухнята. Има много случаи на покатерили се деца, които са обърнали върху тях горещата гозба и са се изгорили. В много случаи няколко минутки невнимание имат много лоши последици за вашите деца.

И за завършек ако наистина държите за здравето на вашите деца, никога не пушете вкъщи!


Коментари