Играчките, които са полезни за физическото развитие на децата

Има много видове играчи за деца от всякакви възрасти, като всяка една от тях има някакво предназначение. Някои от играчките са само за забавление, но има такива, които подпомагат развитието на децата – физически и/или умствено.

В статията ще наблегнем върху детски играчки, които са полезни за физическото развитие на децата, ако въобще могат да бъдат разделени. Особено в по-ранна възраст развитието на едно от сетивата е предпоставка за развитието и на другите, самите играчки са многофункционални.

Важното е да не се нахвърлите и да вземете всичко възможно за вашето дете, по-добре да имате някакъв план и спрямо възрастта и уменията на детето да надграждате неговите играчки. Също ще поддържате интересът им за по-дълго време, ако ги разнообразявате в подходящият момент.

Например за развитието на децата от бебешка възраст може да му осигурите активна гимнастика, така бебето ще развива своят усет за цветове, форми и развива двигателните умения на бебето. За развитие на фината моторика на малките деца също има много и разнообразни играчки.

За прохождането на детето може да използвате различни видове проходилки, или ластици с които да го придържате. А чудесна идея за забавление на вашият бебчо е бънджи, което се закрепя за касата на вратата.

Когато вече детето е проходило може да му предложите различни играчки, които се бутат или дърпат. Момиченцата много се радват на бебешка количка с кукла например. С този тип играчки развивате силата в ръцете и краката на вашите деца.


Тротинетките и триколките също са добра идея за малките деца. За по-малките изберете тротинетка с две гуми отпред, така ще пази по лесно баланс. А триколка може да изберете такава, че да може да я управлявате като побутвате отзад, а детето само да върти педалите на предната гума. Този тип триколки имат и сенник за горещите слънчеви дни.

Когато децата са навършили 2 ,2.5 годинки добра идея е да им подарите едно баланс колело. Това са малки велосипеди без педали, бутат се с крачетата, леки са и децата много им се радват. Развиват много добре баланса на децата и след време като преминат на колело с педали няма да им трябват помощни гуми.

На изпитаните средства за игра познати още от детството на дедите ни никога няма да им мине модата, а такива например са топките за игра – чудесно средство за физическото развитие на децата, техният баланс и сръчност.

В последно време на мода станаха батутите, ако имате двор то е добра идея да монтирате детски батут в двора си. Или поне водете детето си редовно в детски кът с батут. Изключително добре развива силата и баланса на децата.

За всяка възраст си има подходящите играчки, които да развият физически вашето дете. Важното е да му ги поднесете в подходящият момент от неговото развитие, така че да им се нарадва пълноценно. Успех с изборът на правилните играчки за вашето дете!

Коментари