Как да се грижим добре за ставите си

 

Всяка година милиони хора по света страдат от проблеми със ставите, а коляното като една от най-важните стави и най-натоварвана страда от износване и травми при неправилна грижа от ваша страна. Никога не е късно да започнете да обръщате повече внимание на здравето на вашите стави и като цяло на опорно-двигателната си система.

Има много практики и навици, които подобряват състоянието на ставите. Това включва упражнения, разтягане, хранене, хранителни добавки и като цяло промяна в цялостният ви начин на живот. Но това е цената, която трябва да платим, за да имаме добра подвижност с напредването на възрастта. Алтернативата е да страдаме от болки в ставите, а нерядко се налага и оперативна намеса, която като цяло не е желателно да стигаме до нея.

Според много ортопеди хирурзи хрущялът в ставите трудно се възстановява, дори някои казват че това невъзможно. Поради това е добре да започнем грижата за ставите си от по-ранна възраст, преди проблемите да са ни застигнали.

Например може да започнете да практикувате йога, да ходите на акупунктура, или да мажете ставите си с натурални кремове и гелове, които облекчават болките. Такъв крем например е Тей-Фу , а пък Евърфлекс е хранителна добавка, която подобрява здравето на костите и ставите ви.

Какво е нужно за да имаме здрави стави?

  • Да отслабнем. За всеки 3-4 кг намалено тегло напрежението върху ставите намаля с около 20%
  • Упражнения. Слабите стави доста ограничават свободата на избор на упражнения докато се опитвате да отслабнете. Най-щадящите упражнения за вашите стави са плуването, колоезденето и ходенето. Тичането не е препоръчително. Стремете се да правите от тези упражнения поне по 30 минути дневно поне 5 дни в седмицата.
  • Подобрете мускулната си маса.  Мускулите помагат да се абсорбира напрежението и защитават ставите. За да облекчите колената е добре да тренирате и повишите мускулната маса на квадрицепсите /четириглавият бедрен мускул/
  • Разтягвайте се ежедневно.  Добър навик е сутрин след ставане да направите няколко рагряващи и разтягащи упражнения. Припомнете си навремето в училище как разгрявахме и разтягахме, а в интернет има хиляди видеа за подобен род упражнения.
  • Третирайте краткосрочните възпаления на ставите посредством лед или ледена баня. Ако такива обостряния започнат да се случват по-често, то тогава е време да ви прегледа ортопед специалист.
  • Хранете се качествено.  За предпочитане е да включвате в менюто си храни, които имат противовъзпалителни свойства или които подпомагат цялостното ви здраве. Такива храни и подправки са всички дребни плодове като ягоди, малини, боровинки и тн, ядки, оранжеви зеленчуци, зелени зеленчуци, тлъста риба, ябълки, кромид, куркума, босилек, джинджифил и зехтин.


Кои хранителни навици са полезни за вашите стави

Изброените по-долу храни ще ви помогнат и ще допринесат за по-доброто здраве на вашата опорно-двигателна система – кости, мускули и стави.

Полезни мазнини: Повечето хора, когато чуят думата мазнини бягат на далеч, но има полезни мазнини, които са важни за процесите във вашето тяло. Може да си набавите полезни мазнини от видове риба като сьомга, скумрия, херинга, сардини. Също така ядките и семената са богати на полезни мазнини.

Протеин:  Костите се нуждаят от обграждащите ги мускули да бъдат здрави и силни, за да поддържат добре ставите. Подходящи са постното месо, бобовите и ядките.

Антиоксиданти: Набавяйте си храни богати на антиоксиданти, така ще забавите стареенето на организма ви, в това число и стареенето и износването на ставите ви. Храните богати на витамини A, C, E и Селен са добре дошли във вашият хранителен

Глюкозамин и хондроитин – Изследвания показват, че тези хранителни добавки намалят болката в ставите и предпазват хрущяла от износване. 

Коментари