Как Коензим Q10 помага за здравето на вашето сърце

 

Ефектите предизвикани от Коензим Q10 са широко изследвани от учените вече над 55 години, след като този коензим е бил открит. Известен още като убиквинон или убихинон, тази молекула често е описвана като витамино подобен антиоксидант естествено произвеждан от човешкото тяло.

Коензим Q10 основно отговаря за продуктивността на енергия вътре в самите клетки, настанил се в митохондрията около клетката, този коензим подпомага храненето на клетката. Заради тези си свойства, Коензим Q10 най-често се среща в органите, които имат нужда от повече енергия – бъбреците, черният дроб и сърцето.

Заради свойството на Коензим Q10 да подпомага доставката на енергия до клетките и неговите антиоксидантни свойства, то Сърцето най-много се повлиява от тази молекула. Но с напредването на възрастта човешкото тяло произвежда все по-малко от Коензим Q10, което повлиява негативно на много от функциите на човешкият организъм и най-вече на здравето на сърцето. Има няколко начина да се добави от този коензим в диетата ви, с храна или хранителни добавки, така че да поддържате сърцето си здраво с напредването на възрастта.

Как Коензим Q10 подпомага здравето на вашето сърце

Намалява окислителният стрес

Много клинични изследвания са доказали това, че Коензим Q10 е антиоксидант от първата линия в нашата защитна система, който се бори с окислителният стрес. Този оксидативен стрес се увеличава във времето, като свободните радикали ограбват нашите клетки като крадат електрони, изчерпвайки здравето на клетките.

Антиоксидантите независимо дали са произведени я тялото, или добавени към храната се борят с тези свободни радикали, за да подържат клетъчното здраве.

Чрез защитата на нашите клетки от свободните радикали, Коензим Q10 спомага за намаляването на окислителният стрес, което от своя страна намалява ефекта от стареене на кожата и като цяло подобрява здравето на сърцето.

Поддържа здравословни нива на холестерола

Някои изследвания показват, че Коензим Q10 спомага за поддържането на нормални нива на холестерола в организма. Високият холестерол се причинява от прекалено много липопротеини с ниска плътност в кръвният поток, което причинява отлагане на холестерола по стените на артериите.

Поради това, че Коензим Q10 е мощен антиоксидант, учените наблюдават как той предпазва LDL холестерола от окисляване, докато ре-енергизира митоходрията на сърдечните клетки. Но също се наблюдава, че Коензим Q10 сгъстява кръвта подобно на витамин K, което може да доведе до проблеми ако вземате лекарства за разреждане на кръвта. Затова се консултирайте с лекар преди да започнете да приемате Коензим Q10, ако вземате лекарства за вашата сърдечна система.

Възстановяване след сърдечни проблеми

В изследване проведено сред 420 пациента с тежка сърдечна недостатъчност, Коензим Q10 доказано намалява риска наполовина от последващи кардиоваскуларни усложнения и намалява наполовина смъртните случаи в 10 годишният период след настъпилата сърдечна недостатъчност.

След прекаран инфаркт, сърдечният мускул на пациентите често е имал недостиг на Коензим Q10. Често на пациентите със сърдечни проблеми се предписват статини, които намалят холестерола, но също така блокират и производството на Коензим Q10 в организма, което влияе за бъдещото намаляване на коензима в тялото.

След прекаран инфаркт приемането и увеличаването на нивата на Коензим Q10 подобряват здравето на пострадалото сърце, но както казахме по-горе, задължително се консултирайте с лекуващият ви кардиолог.

Поддържа сърцето здраво

Коензим Q10 не само е полезен след прекаран инфаркт или други видове сърдечни кризи, но този коензим е полезен и за поддържането на сърцето и здраво, така че да избегнете бъдещи проблеми с него.

Въпреки това приемането на Коензим Q10 не е лек за бъдещ инфаркт, чиито причини може да са съвсем различни. Но определено Коензим Q10 подобрява силата на вашето сърце.

Урегулира кръвното налягане

Въпреки че няма конкретни изследвания за това свойство на Коензим Q10, неговите свойства да подпомагат доставката на енергия до клетките и свойството му да регулира нивата на холестерол в организма, то той помага и за нормализирането на кръвното налягане.

Хранителна Добавка с Коензим Q10

Дори да нямате предразположение към сърдечни проблеми и сърдечно-съдовата ви система да е здрава, то Коензим Q10 може пак да бъде полезна добавка към вашата диета, тъй като той е полезен антиоксидант. Той не само спомага за здравето на сърцето, но и за всички системи в нашето тяло, като намаля свободните радикали, които рушат нашите клетки.

Особено с напредване на възрастта, поддържането на нормални нива от Коензим Q10 в нашият организъм е важно за нашето здраве! Този коензим може да се набавя с храната, но в днешно време е трудно да се храним с качествена храна, повечето от която е с неясен произход. Така че приемането на хранителна добавка Коензим Q10 е една добра идея, за да поддържате вашето здраве крепко в напреднала възраст.

Коментари