Ползите от колагена: Протеин за здрава кожа и здрави стави


Чували ли сте за колагена? Независимо дали тази думичка ви говори нещо, вие най-вероятно използвате или поглъщате колаген без да го осъзнавате, а колагенът е полезен за много части от вашето тяло и вашето здраве.

Колагенът може да се съдържа в много козметични продукти като лосиони и кремове, или да го приемате като хранителна добавка. Всички тези продукти спомагат за по-доброто здраве на вашето тяло и най-вече кожа.

Колагенът като протеин/белтък/ предлага натурален, здравословен начин да постигнете и поддържате или запазите за по-дълго младежкият си вид. Колагенът действа много добре на кожата, изглажда бръчки и дава един по свеж вид на лицето и шията.

Но ако сте вегани и вегетарианци, то колагенът е не вашият продукт! А защо и какво е колагенът ще обясним след малко.

Какво е колаген?

Колагенът е най-разпространеният белтък/протеин в бозайниците /в това число и човекът/, като представлява ¼ от белтъците в тялото. Той е главен компонент на хрущялите, ставните връзки и сухожилията. Колагенът е главният виновник за здравината и еластичността на кожата, което пряко влияе върху това как изглеждаме.

Нашето тяло по принцип произвежда нужният му колаген, но с напредване на възрастта производството на колаген се забавя. Хранителните навици влияят върху производството на колаген в нашият организъм, също така влияние оказва тютюнопушенето и прекомерното излагане на UV слънчеви лъчи.

Отделно от това с напредване на възрастта самият колаген в организма започва да гуми своята сила и дебелина, което води до появата на бръчки, отпусната кожа, болки в ставите и други неприятни ефекти.

Затова е добре да приемаме чрез храната си или с хранителни добавки допълнителни количества колаген, или да ползваме външно козметични продукти богати на този така важен протеин.

Какви са ползите за тялото от колагена?

Като влакнест протеин на извънклетъчната матрица, колагенът поддържа тъканите (включително кожата) и поддържа косата и ноктите. Богат е на аминокиселини като глицин, пролин и хидроксипролин. Тези аминокиселини помагат да се осигури характерната за колагена структура подобна на фибри и да осигурят твърдост и устойчивост на разтягане. Проучванията при хора показват, че колагеновият протеин подпомага здравето на кожата, като подобрява еластичността и хидратацията. Тези важни свойства на колагена помагат за поддържането на по-младежки вид за по-дълго време.

И като допълнение към това да подмладим телата си, колагенът ще ни помогне за:

  • По-здрава кожа. Колагенът е част от структурата на кожата, како подобрява еластичността и овлажняването ѝ. Колагеновите пептиди спомагат за намаляване на сухотата и бръчките в застаряващата кожа. Нещо повече, приемането на колаген може да накара телата ни да произвеждат повече колаген сами, както и други протеини като еластин и фибрилин, които също са част от  структурата на кожата.
  • Красива коса и здрави нокти. С приемът на колаген ще заздравите вашите нокти и косата ще започне да расте по-бързо.
  • По-здрави стави. По същият начин както помага на кожата ви да запази своята структура и еластичност, колагенът прави същото и за хрущялите в нашите стави. Остеоартритът и други дегенеративни ставни разстройства са възможни заболявания, когато количеството на колаген в нашето тяло намалява. А приемането на хранителни добавки с колаген може да помогне за намаляването на болките в ставите. Освен че предотвратява ставни състояния като остеоартрит, колагеновият прах може да помогне за подобряване на ефективността на тренировката ви, да ускори времето за възстановяване и може да доведе до намаляване на болките в ставите породени от спортна травма. Проучванията показват че при дневен прием на от 2 до 10 грама колаген дневно се усеща значително намаляване на болките в ставите.
  • По-здрави кости. Костите основно са изградени от колаген. С остаряването плътността и масата на костите намалява, една от причините за това, е че колагенът в тялото се влошава. Това може да доведе и до друго неприятно състояние – остеопороза. Много проучвания са показали, че приемът на колаген като хранителна добавка подобрява насищането с минерали на костите, а това може да намали риска от счупвания или изкривявания.
  • По-добър мускулен тонус. Колагенът не е ключов фактор при изграждането на мускулите, както е при ставите и костите, но между 1 и 10 процента от мускулите са изградени от колаген. Приемът на колаген ще спомогне за по-добрата работа и по-лесното повишаване на мускулната маса.
  • Подкрепа за сърцето и артериите. Колагенът спомага за еластичността на кръвоносните съдове, а както знаем с остаряването артериите стават по-малко еластични, което влияе върху кръвното налягане. Изследване показва, че след 6 месеца прием на колаген, изследваните хора са подобрили здравето на артериите си, и са повишили нивата на добрият HDL холестерол.

От написаното до тук е ясно, че колагенът не само ни прави да изглеждаме по-добре но и да се чувстваме по-млади. Колагенът е един от основните структурни елементи в нашето тяло. Приемът на колаген не само ще подобри състоянието на кожата, но и ще намали болките в ставите и ще направи кръвоносните ви съдове по-еластични.


Как да добавим колаген към нашата диета?


Колагенът е основна част от костите и хрущялите при бозайниците, така че лесно може да си набавим колаген като:

1. Ядем желатин
Желатинът е белтък, който е добит след варенето на животински кости и хрущяли, т.е след хидролизата на колагена. В кулинарията е доста популярен, за да увеличим приема на колаген, то е добре да хапваме желирани продукти.

2. Хапваме или пием костен бульон
Другият начин да приемаме колаген, е чрез бульон от сварени кости и/или хрущяли. Бульонът е питателен, дори се препоръчва приемът му по време на гладуване. Към този тип храна спада и пачата направена от свински или телешки крачета, уши, опашки и други богати на съединителна тъкан животински продукти.

3. Приемаме хранителна добавка
Не на всеки му харесва да яде желирани храни, или да хапва пача или пък да пие костен бульон, особено жените консумиращи такива продукти са сравнително малко на брой. Поради това е по-лесно и удобно приемът на колаген като хранителна добавка. Най-често той е под формата на прах, който се разтваря във вода, сок или се добавя към храната.

Наистина ли приемът на колаген работи?

Добавките с колаген могат да доставят повече колаген за вашето тяло, но ако тялото ви няма нужда от този колаген, то този приет колаген няма да ви помогне. Въпреки това няколко изследвания показват, че хранителната добавка би била полезна на много хора, особено на тези в напреднала възраст или страдащи от артрит.

Резултатите от това изследване от 2017 г. /линкът води към текст на английски език/ показват, че колагеновите пептиди подобряват стегнатостта на кожата, ремонтират колагеновите фибри, увеличават съдържанието на колаген и нормализират пропорциите на видовете колаген в организма, с други думи колагенът като хранителна добавка помага при борбата срещу остаряването на кожата.

В друго изследване от 2014 г. проведено в продължение на 8 седмици, резултатите ясно показват значително увеличение на еластичността на кожата при хората приемали хидролизиран колаген.

Има ли странични ефекти от приемането на колаген?
Като цяло продуктите и добавките съдържащи колаген не носят по-големи рискове от други несъдържащи колаген добавки. Единственото за което трябва да внимавате, е за симптоми на алергия, тъй като колагенът е животински продукт и може да съдържа алергени като риба, морски продукти или яйца.

Защо да използваме хранителните добавки с колаген на Нейчърс Съншайн?
За разлика от повечето колагенови продукти на пазара, колагенът на NSP е добит от еко отглеждани, пашувани и хранени с трева крави и телета. Това гарантира, че ще получите най-доброто качество, от натурално и устойчиво животновътство – без ГМО, глутен-фри, кето и палео френдли.

Коментари