10 Правила за това как да отгледаме щастливи деца

Когато попитате един родител какво най-много желае за неговите деца, знаете ли кой е най-често срещаният отговор? Те искат децата им да са щастливи.

Изследване сред хиляди родители показва, че щастието на техните деца е по-важно от всички други неща като здравеопазване, добрият живот на възрастните наоколо, разходите за живот, политика и всякакви други не-толкова важни неща. Повече от 2/3 от запитаните са казали, че добруването на техните деца е най-важното за тях.

Но как всъщност да отгледаме щастливи деца. В нета има много информация за това как да отгледаме интелигентно дете, или успешно в живота дете, или как да го насочим към определена професия или изкуство. Но всъщност тези наши стремежи прави ли детето щастливо? По скоро НЕ!

Трудно е да се балансира между това, което ние мислим че е най-добро за детето ни и това то да бъде щастливо. Но тези две неща всъщност може да е комбинират много добре. И най-важното: Израсналите щастливо деца е много по-вероятно да се превърнат в успешно реализирали ли са се възрастни.

Така че как да отгледаме едно дете, така че да е щастливо? Ето и 10 правила за това:

1: Бъдете вие щастливи
Може да звучи егоистично, но ако искате детето ви да израсте щастливо, то трябва да му предавате вашата позитивна вибрация. А няма как да стане това, ако вие постоянно се чувствате депресирани и нещастни. Децата много лесно улавят настроенията на околните. Така че ако искате вашето дете да бъде щастливо, то бъдете щастливи и вие.

А как да бъдем щастливи в този напрегнат живот? Ами не е чак толкова трудно! Съсредоточете се върху дребните неща, които ви харесват. Мислете позитивно! Избягвайте негативните хора и разговори. Обградете се с позитивни хора и се срещайте веднъж седмично с тях, да се позабавлявате и посмеете над весели шеги и позитивни разговори.

2: Научете децата си да общуват правилно /с доброта/
Никой не отрича това, че изграждането на добри взаимоотношения е важно, но колко от родителите са обърнали специално внимание на това на децата си?

За съжаление в България масово родителите учат децата си как да бъдат агресивни към другите деца, как да се бият и да мачкат. А всъщност това е абсолютно противопоказно. Детето трябва да бъде насърчавано към действия на доброта, за да развива своята емпатия. Изследванията не само показвате, че с тези актове на доброта децата стават по-добри хора, но и че това ги прави по-щастливи.

3: Изисквайте усилие, не перфекционизъм
Много родители искат децата им да са перфектни, да вършат и правят всичко правилно и според техните очаквания. Но.. Децата са далеч от перфекционизмът. За да се чувства щастливо вашето дете трябва да поощряването неговото усилие да постигне дадената му задача, а не да го съдите по това дали се е справило или не. Дори и да се е провалило, оценете и наградете неговото усилие да постигне целта.

Например при събирането на пъзел, децата от които се очаква винаги да го решат, те избират по-лесни пъзели. Децата, които са поощрявани за усилията им избират по-трудните варианти, дори и да не могат да наредят дадения пъзел. Но това развива много по-добре умственият им капацитет, от това да редят лесни пъзели.

4: Учете ги на Оптимизъм
Ако не искате детето ви да се превърне в депресиран и постоянно крив Тийн, то още от по-ранна възраст го учете да гледа от към позитивната страна на нещата.
Изследване показва, че 10 годишните, които са научени да мислят по-позитивно страдат наполовина по-малко от депресивни или нервни състояния през тийн годините си.

5: Учете ги на емоционална интелигентност
Емоционалната интелигентност не е по рождение, тя е придобито умение.

Важно е да ги научите какво означават емоциите, и как да ги контролират. Особено с агресията, егоизмът, искането винаги да е на тяхното и други характерни емоции, типични за малките деца.
В такива ситуации вместо да наказвате детето е добре да поговорите с него за емоцията, която изпитва, кажете му че да изпитва такава емоция е нормално, но не и лошото поведение, което демонстрира.

6: Формирайте им добри навици
Не е толкова трудно да формирате добри навици във вашето дете, просто трябва постоянство и време. И е доказано, че децата с формирани навици са по-щастливи от небрежните деца. И не забравяйте горното правило за емоциите, докато се формират навиците, децата често ще се чувстват недоволни, нужно е да им обръщате внимание за това.

7: Учете ги на самодисциплина
Самодисциплината е по-важна за бъдещия успех на вашето дете отколкото неговата интелигентност.
Учете ги да не се поддават лесно на изкушения като сладки неща, вредни храни и тн. Не е лесно, но е доказано, че такива деца се справят много по-лесно с живота след това.

Например, когато децата искат да ядат нещо сладко, например бонбони, знаете как искат да ядат една след друга. Но примерно след като са изяли първата бонбона, то ако покриете останали то изследване показва, че 75% от децата могат да изчакат около 15 минути докато поискат отново. Никое от децата не е успяло да издържи толкова време, ако бонбоните с били открити и видими.

8: Повече време за игра
Тук не става въпрос за игра на лаптопа/телефона/плейстейшъна или каквото и да е устройство. Става въпрос за игра с други деца, офлайн дето се казва. Опитайте се да осигурите на вашето дете повече време за игра с неговите врътсници.

9: Осигурете щастлива среда
Средата в която живеем е важна както за нашето щастие, така и за щастието на детето ни.
Това може да се изрази с по-интересна и вълнуваща декорация на стаята например, по-забавни и интересни играчки. Наблягайте на самите игри и в никакъв случай не поставайте ТВ в стаята на детето.

10: Вечеряйте заедно
Колкото и банално да звучи, това да се съберете семейно и да вечерята е много добра предпоставка за щастието на вашите деца.
На закуска и обяд е трудно да се събере, кой е на работа, кой на училище. Но вечерята я правете винаги заедно. Възпитайте във вашите деца този навик. Както се възпитайте самите вас ако го нямате. В днешно време е масова практика всеки да си яде, когато е гладен, но се постарайте да се събирате редовно и да вечеряте заедно.

Това са нашите съвети и правила за отглеждането на едно щастливо дете, не са най-лесните за спазване, но пък резултатите са гарантирани. И помнете, че щастливото дете има много по-големи шансове да има успешен живот като възрастен човек.

Коментари