Новите тенденции при малките кухненски уреди

 

Както всяка друга техника, така и кухненските уреди бележат постоянен прогрес и иновации в техните функции. Общото при повечето нови неща при уредите за готвене и предварителната подготовка на храната е тенденцията за здравословно хранене станала популярна през последните години.

Едни от първите уреди, които набраха популярност през последните години са домашните хлебопекарни. Те станаха популярни поради няколко причини, едната от тях е че можете да си приготвите всякакъв на вкус хляб, като прибавяте към брашното различни други съставки /лук, моркови, ядки, стафиди и тн./ Другата по-важна причина хората да преминат към домашното приготвяне на хляба е, че на промишлено произведеният хляб много се влоши качеството, развалиха го с много набухватели и добавки, които дори са вредни. Така че можем да кажем, че домашната хлебопекарна вече традиционно обитава българският дом.

Друга нова тенденция при приготвянето на здравословна храна е готвенето на пара или само на горещ въздух. И затова вече в магазинната мрежа за домашни уреди се навъдиха десетки различни устройства. Има най-различни уреди за готвене на пара, или за печене на горещ въздух. Дори има фритюрници, при които мазнината за пържене е заменена също с горещ въздух. А в последно време станаха модерни така наречените мултикукъри – както си личи от английското име, става въпрос за уреди за готвене с многостранно приложение, каквито също така са и кухненските роботи.

Друга тенденция при малките кухненски уреди ас уреди за сушене на плодове. Сушените плодове започнаха масово да навлизат в храненето на модерният българин, а и те са по-полезни и здравословни, при сушеният плод са запазени всички витамини, минерали и хранителни вещества. Тези уреди за сушене имат и друго предимство, при тях може да сушите не само плодове и зеленчуци, но и месни продукти. Може да ги ползвате и за обезводняване на някои ястия, така че да може да ги съхраните за по-дълъг период от време.

Но да оставим настрана храненето, и да дойдем на темата за любимата сутрешна напитка на много хора и това е кафето. Преди години помня как баба ми си приготвяше кафето на котлона в джезве, вече много малко хора го правят това. Новата тенденция в тази насока са машините за кафе, които ползват капсули. С тях кафето се приготвя бързо и лесно, имате много по-малко за почистване, а и има богат избор от вкусове при кафето на капсули.

Та да обобщим, като цяло новите тенденции при малките кухненски уреди са насочени към здравословното хранене,  както и по-бързото приготвяне на храната. 

Коментари