Интересни места за посещение около Приморско


Приморско е сравнително ново селище, до 1934 година носи името Кюприя като след това е преименувано на Приморско. Разположено е на 22км югоизточно от Созопол и на 15км северозападно от Царево, между Дяволският залив и блатото Стамополу.

Около приморско има немалко интересни места за посещение, където може да отидете ако ви е омръзнало да се печете на плажа. Но самите плажове около приморско си заслужават вашето внимание. Приморско заедно с Китен е един от най-големите курорти по Южното Черноморие. Плажните ивици са огромни, като немалка част от тях са защитени територии изпъстрени с дюни. Приморско и околностите му са идеална дестинация за лятна почивка


Може би най-известното и посещавано място е устието на река Ропотамо, което попада в границите на Резерват Ропотамо, който е с площ от 707 хектара и включва Маслен нос и забележителният скален феномен Лъвската глава, която легендите свързват с Вълчан войвода. До тези интересни места може да достигнете с малки корабчета, които предлагат разходки в по река Ропотамо.

Северно от устието на Ропотамо е разположен змийският остров, където често се срещат сиви морски змии, а на самият остров виреят кактуси. Навремето тук е имало изградена черква, но вече следите от нея не си личат.


В близост до Приморско се намира и резерватът Аркутино, който обхваща предимно прилежащото блато Аркутино (Меча Лапа). Част е от черноморският миграционен път на прелетните птици и два пъти годишно тук се наблюдават пеликани, жерави, орли змияри, гъски и други. Също така може да срещнете чапли и лебеди. 

А плажът Аркутино е един от най-чистите и красиви плажове по южното Черноморие, като заема позиция между блатото и морето. По брега на сладководното блато може да се видят множество лилии, има изградено дървено мостче и наблюдателница от където да наблюдавате красивите лебеди и чапли.

Други защитени територии в района са резерватът „Водни Лилии“ и пясъчните дюни Перла, те заемат площ от 240 декара и са обявени за природна забележителност след падането на комунизма.


Друго популярно място за туризъм в района на Приморско е Бегликташ. Представлява скално образувание от подредени в огромен кръг камъни, което преди около 4 хиляди години е превърнато в тракийски светилищен комплекс – той е и най-старото открито тракийско мегалитно съоръжение по българското черноморие. Част от огромните камъни са били обработени и грижливо подредени в интересни форми. Смята се че това място е било храм на Богинята Майка.

В близост до Приморско е и плажът Алепу, който напоследък стана скандален с построяването на подпорна стена – хотел, като строежът е замразен за момента. Въпреки това плажът е красив, наричан е шофьорският плаж защото точно покрай него минава пътят между Дюни и Приморско.

Коментари