Как и кога да почистим малките кухненски уреди


Инженерите постоянно измислят нови и нови кухненски уреди и повечето от нас за да са в крак с модата си купуват от новите уреди за кухня. Някои от тях ги ползваме по-често, други по-рядко, но колкото и често да се ползват то е важно да се почистват правилно, ако искаме да ги ползваме по-дълго време или да не си застрашим здравето. 

Ето и нашите полезни съвети за това как да почистите някои от малките кухненски уреди като:

Кафемашината

Кафемашината ако не се почиства и подсушава редовно си е цял един развъдник на бактерии и микроорганизми. Затова е важно да подсушавате и почиствате кафемашината след всяко ползване. Повечето части може да ги почистите на ръка. Веднъж на 2 седмици трябва  да почиствате контейнерът за вода – когато водата застоява тя придобива неприятен мирис и се получават отлагания по стените на съда. Затова хубаво почиствайте контейнера за вода за да не получите някакви стомашни проблеми и за да си правите по-качествено кафе.

Микровълновата фурна

Микровълновата е един от уредите, които цапаме най-често. Почиствайте я редовно, не оставяйте замърсяванията да засъхнат и постепенно да се наслоят. Тогава и доста по-трудно ще почистите вашата микровълнова фурна. В такъв случай затоплете в микровълновата чаша с вода, изпарените пари ще улеснят почистването на засъхналите хранителни остатъци. Може да добавите и няколко капки оцет или лимонов сок.

Блендер или Кухненски робот

Чистенето на кухненски робот, блендер, пасатор и соко-изтисквачка не е от най-приятните занимания, но трябва да се прави редовно след неговото използване. Постоянно се натрупват остатъци в труднодостъпни места – ъгли и ножове, които ако не се чистят редовно могат да доведат до развитието на болестотворни бактерии.

Ето и един начин за лесно почистване на тези уреди – напълнете наполовина съда с вода и добавете малко веро, след което пуснете уреда за половин минута да поработи. След това старателно с малка четка почистете всеки детайл от уреда. Накрая изплакнете с гореща вода.

Тостер и сандвичарник

Реално тези уреди изискват най-малка грижа и нужда от почистване, но е хубаво от време на време да ги почиствате от останалите трохи – тостера го изтръскайте от трохите, а на сандвичарника може да измивате тавичката веднъж седмично.

Ако държите не само на вашето здраве, но и на приятният вид на вашата кухня, то трябва редовно да се грижите за вашите кухненски уреди и да ги почиствате редовно. 

Коментари