Поморие


Поморие е морско градче, което се е разпростряло върху интересен полуостров обграден от морето и Поморийското езеро. Разположен е горе долу на еднакво разстоянието между Бургас и Несебър.

В исторически план Поморие има променлива съдба, релефа често се е изменял а в комбинацията от земетресения и пожари градът на няколко пъти е бил опостушаван. Последният пожар е бил през 1906-та година, като тогава са оцелели едва няколко къщи. Тези къщи сега са обособени в архитектурен резерват Стари Поморийски Къщи. 

В днешно време Поморие е летен морски курорт, подходящ за почивка на море, но туризма е само част от икономическият профил на града. Също така добре развити са лозарството и добивът на сол. В Поморие се намира и единственият музей в България за добив на морска сол.


В солният музей може да видите една живописна колекция на български и чужди художници, както и да видите как се вади солта от разположени върху 20 декара солници. Близо до музеят е и посетителският център „Поморийско езеро“. 

В самият град има действащ манастир „Свети Георги“, който можете да посетите, монасите са приветливи и гостоприемни. Освен манастира в Поморие има и няколко черкви и исторически музей, които също са интересни за посетителите. 

В близост до Поморийското езеро и солниците се намира местността Палеокастро. Червеният нос или Кротирион е част от тази местност. Тук император Траян е издигнал крепостните стени на Улпиа Анхиало. В последно време тази местност активно се проучва от археолозите. 


Югозападно от там е открит и древен тракийски могилен некропол. Част от него може да посетите в двора на опитната станция – известен е като мавзолеят на последните тракийски царе. В камерната зала на мавзолея има куха колона изградена от изпечени в древността тухли. Цялата зала на мавзолея е впечатляваща а от горе е покрита с пръст и затревена, отвън изглежда като хълмиста могила.

Поморие е било любимо място на поета Пейо Яворов, като той е имал къща в града. Сега къщата представлява музей и може да я посетите. Също така популярни са Яворовите скали край морето, били са мястото където поетът се е вдъхновявал и творил своята поезия.

Други интересни места, които можете да посетите ако сте на почивка в Поморие са защитената местност на блатното кокиче намираща се до село Горица и е разположена на площ от 2 хектара. 

Коментари