Предимства и недостатъци на индукционните котлони


В последните години масово се налагат индукционните котлони, те имат по-добра визия и някои предимства пред стандартните котлони, но въпросът е дали си заслужава промяната към индукционният котлон. В тази статия ще ви запознаем с начина на действие на този тип котлони и какви предимства и недостатъци имат те.

При обикновените котлони чрез електричество първо се нагрява самият котлон, който след това предава топлината на съда поставен върху него – тиган, тенджера или нещо друго.  При индукционният котлон топлината се предава директно върху съда намиращ се върху него, това става посредством високочестотен магнит, загряващ съда върху него чрез индукция създадена от електромагнитно поле. 

Поради този начин на загряване, много е важно съдът в който ще готвите от какъв материал е направен, той трябва да е магнитно проводим, а такива са обикновено металните съдове.

Предимствата на този тип готвене с индукционен котлон са немалко:

С този тип котлони може да контролирате много точно температурата на готвене, като повишаването или намаляването на температурата става бързо и лесно. В рамките на приготвянето на едно ястие можете многократно да промените температурата на котлона.

Индукционните котлони са по-икономично сравнения с обикновените, ще потребявате много по-малко електрическа енергия, а това ще го усетите в месечните си сметки за ток, особено ако готвите всеки ден. 

Самият индукционен котлон не се нагрява, самата плоча винаги е хладна и това го прави много по-безопасен в сравнение със стандартният котлон. При семейства с малки деца не трябва да има колебание, там използването на индукционен котлон е повече от препоръчително.

Друго предимство, е че може да закупите само един индукционен котлон, продават се и отделни такива котлони, които са лесно подвижни. Може да го ползвате навсякъде, а и ще пестите място ако кухнята ви е по-малка.

Недостатъци на индукционните котлони

Както всеки продукт, така и индукционните котлони имат своите недостатъци и преди да вземете решение дали да се оборудвате с такъв, е добре да знаете и неговите негативни страни.

Като цяло преминаването към индукционен котлон не е евтина процедура. Самите котлони са скъпи, а и както писахме по-горе за тях трябва и специална посуда, която определено е по-скъпа от стандартната. Във времето с по-ниският разход на енергия нещата се компенсират, но в началото трябва да инвестирате повече пари за да преминете към индукционен котлон вкъщи.

Друг недостатък е че се нуждаете от качествено електричество, без колебания в напрежението. В големите градове обикновено няма проблем с тока, но често по селата има големи колебания в напрежението на тока и това може да увреди индукционният котлон. 

Ако все още не сте избрали какъв модел индукционен котлон да си купите, то може да разгледате достатъчно предложения в нашият сайт за домашни потреби. 

Коментари