Съвети за отглеждането на грижовни деца


Да си родител и постоянно да опитваш да научиш децата си на правилните неща понякога е доста натоварващо, в един момент изпадаме в ситуации, в които не знаем какво да правим и как да постъпим. Искаме от нашите деца да бъдат щастливи, интелигентни, амбициозни и когато порастат да бъдат успешни в работата си. Проучванията обаче показват, че ако искаме да дадем идна такава позитивност на децата си, то трябва най-вече да наблегнем на едни други техни чувства, а това са състраданието, грижовността и милосърдието. 

Ето и 3 съвета как да отгледате грижовни деца:

1. Изградете любяща и грижовна връзка с вашите деца

Децата попиват бързо вашето поведение, и ако искате вашите деца да са грижовни и любящи, то и вие трябва да показвате тези чувства пред тях. Отнасяйте се с уважение към тях, трябва редовно да им отделяте време и да сте насаме с тях, говорете им като с равни и започнете да им давате инициативата и да ги правите по-отговорни

И помнете, децата лесно разбират разликата между това което им говорите и това което показвате на практика. 

2. Бъдете силен морален модел за подражание

Помнете, децата лесно разбират разликата между това което им говорите и това което показвате на практика. За да бъдат те по-грижовни, то и вие трябва да сте такива към околните, а не прибирайки се вкъщи само да псувате и да излъчвате негативизъм смачкани от външният свят. Няма перфектни хора, но се стремете пред вашите деца да показвате по-висок морал и поведение.


3. Научете децата си да се грижат за другите

Част от процеса да научите децата си да са грижовни е като имате високи етични очаквания от тях, а това става като ги учите да вършат правилните неща, дори когато им е много трудно, да застават зад важни принципи, да говорят и да се държат с другите с нужното уважение, дори и това да не ги прави за момента щастливи.

Да възпитате децата си в днешно време на грижовност е по-трудно от всякога. Живеем във времена, в които егоизмът и амбицията са взели превес, а все по-малко родители обръщат внимание на възпитанието на своите деца. Дали ще изберете лесният или правилният път зависи изцяло от вас. Повече интересни неща може да намерите в нашият сайт Весели деца.

Коментари