Ето какво лекува минералната вода в СПА курортите


От българската земя бликат стотици, да не кажем хиляди извори с минерална вода. Около някои от изворите са изградени селища, балнео и СПА курорти, докато около други извори няма изградена инфраструктура. В тази статия ще ви представим най-популярните спа курорти в България и какво лекува минералната вода извираща там.

През последните години се наблюдава повишаване на заболявания и това се дължи както на повишеният стрес, така и на влошеното качество на храните. И вместо да се тъпчем с лекарства, някои от заболяванията могат да се повлияят от минералната вода – приложена външно съчетано с масажи и други терапии или вътрешно, като се консумира определена марка минерална вода. Важното е да знаем на къде да се насочим и къде да отидем, за да се почувстваме по добре. 

Ето кои са популярните СПА дестинации в България и какво лекува минералната вода извираща там: 

Велинград


Както сигурно сте чували, Велинград е спа-столицата на България. Това е така защото водата от шестте извора там има качествата на водите в Баня, Хисаря и Наречен. Тоест имат по-широко приложение и във Велинград се лекуват по-голям брой болежки. Температурната амплитуда на различните извори в града също е голяма – температурата варира от 28 до 86 градуса по Целзий, като водите са богати на елементи като сяра, сероводород, радон и силициеви съставки.

С тази богата на минерали вода се лекуват белодробни заболявания, износвания на ставите или травми на костната система, както и на нервологични или гинекологични проблеми. Също така се лекуват и заболявания на вътрешните органи и отделителната система.

Хисаря

Хисаря е малко градче курорт разположени в полите на Средна Гора близо до Карлово и Пловдив. Лечебните свойства на водата там са познати още от дълбока древност, като още от тракийско и римско време е имало поселения и това не е случайно – изворите там са били 16 като в момента има още 6 сондажни извора и общата бройка е 22. Самата вода там е с по-слаба минерализация, което я прави подходяща за консумиране и спомага при проблеми със стомашно чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчни камъни. И тук водата е полезна при травми на костите и ставите. 

Павел Баня

Павел Баня е Балнео курорт разположен също в централната част на България и не е далеко от Хисаря. Намира се близо Калофер и Казънлък в Розовата Долина между Стара Планина и Средна Гора. Там изворите са седем, като температурата на водата варира от 50 до 61 градуса, водата е годна за консумация но мирише леко на сяра и не на всеки би му харесала. Като болести там се лекуват неврологични проблеми – както на централната , така и на периферната нервна система включително травми на гръбнака и дискови хернии. 

Ако сте решили да посетите някой от тези СПА курорти или да почивате другаде, то може да откриете изгодни оферти за почивка в нашият сайт https://www.promopochivki.com/



Коментари