Идеи за Разходка около Смолян


Смолян е китен български град разположен в Западните Родопи. Ако сте решили да отидете на почивка в Смолян, то ще имате богат избор от идеи за разходки в района – той е изпълнен с природни красоти и забележителности като водопади, скални образувания, пещери, както и с селца където са запазени възрожденската архитектура и стил. 

Ето и няколко идеи за разходка около Смолян, подходящи за времето от пролетта до късна есен. Други идеи за туризъм и оферти за настаняване може да намерите в нашият сайт Туристко

Екопътека и Скалата „Невястата“


Скалата Невястата известна и със старото си има Турлука се намира западно от Смолян в долината на река Черна. Самата скала може да се види от най-голямото езеро в града, което се води първо. До скалата може да се достигне по еко-пътека с дължина от 900 метра, която започва от разклона за манастир Св.Пантелеймон. Там ще намерите и други забавления като тролей, изкуствена стена за катерене, кътове за отдих и барбекю, и детска площадка. 

Планетариумът в Смолян

В Смолян може да се насладите на най-големият планетариум създаден в България, в самото му „сърце“ може да се насладите на изкуственото нощно небе – точно копие на звездното небе над града. 

Връх Снежанка и Орфеевите скали


За да достигнете до Орфеевите Скали - тази приказна местност от където се откриват страхотни гледки към Родопите и Смоленските Езера трябва първо да отскочите до връх Снежанка, от където  за 20-тина минути по обозначена екопътека ще достигнете до самите скали. Но и самият връх Снежанка имам какво да предложи на своите гости – на върха има ТВ кула с кафе-панорама на самият и връх, от където се откриват впечатляващи гледки към Пампорово, Родопите и дори при ясно време може да се види Бяло Море.

Архитектурен резерват Долно Райково

Или иначе казано един от старите запазени квартали на Смолян, който навремето е бил отделено село. Къщите са в стил от 19 век с типичната за Родопите възрожденска архитектура.

Екопътека Каньонът на водопадите


На близо 3км от Смолян в посока село Маугла започва екопътеката Каньонът на Водопадите, която е с дължина близо 10 км и преминава покрай над 40 водопада, някои от тях малки, други по-големи, като най високият е Орфеевият Водопад, който е висок 64 метра. 

Пещерата Голубовица 2

Това е една красива пещера с подземно езеро и река, намира се близо до село Кошница, разположено южно от Смолян. Отворена е само през лятото и трябва предварително да се обадите за резервация, влизането е нея става само с водач и специална екепировка.

Не пропускайте и изгодните оферти за почивка около Смолян и в цяла България. 

Коментари