Как да храним децата здравословно

Здравословното хранене е много важно за подрастващите, особено в днешно време когато движението им е силно ограничено и те предпочитат да играят пред екрана, а не навън. Това води със себе си немалко проблеми, дори здравословни такива. Едно от решенията е да ограничите така нареченият джънк фууд и да намерите подходящи здравословни заместители.

Как да заместим джънк храната с качествена алтернатива

Типичното за бързите храни и закусни, наречени от западняците със звучното име Джънк, в превод боклук, е че са богати на захари, тъй като захарта е добър консервант и подобрява вкусовите качества на тези храни. Освен че са богати на захари, те са богати и на празни калории, лоши мазнини, а в същото време са бедни на полезни вещества и витамини. 

Но за съжаление тези тип храни като хамбургери, пица, пасти и тн са много привлекателни за децата, отказването от тях е много трудно постижимо. Дори и да успеете да ограничите приемът на такива храни вкъщи, то когато те са навън с други деца това е почти невъзможно. Създаването на здравословни навици в храненето на децата отнема продължително време и трябва да е ваша цел номер 1. 

Най-лесно това ще стане на принципа на заместването, например:

Заменете пържените картофи с например печени на фурна или на горещ въздух, като са леко осолени. А знаете ли че може да приготвите чипс вкъщи във фурната, като овкусявате резенчетата истински картоф с истински подправки. 

Можете да замените купешкият сладолед с такъв направен от вас, а затова ще намерите много разнообразни рецепти в кулинарните сайтове.

Пържените пилешки хапки, крилца или бутчета лесно може да замените с печено пиле на фурна или грил.

Пастите и другите лакомства ги заменете с домашно приготвени такива, в които използвате здравословни продукти и по-малко захар. Не забравяйте че в почти всички продавани сладкиши се ползва палмово пасло, а като подсладител глюкозо-фруктозен сироп, тези съставки са изключително вредни, отделно и многото консерванти и подобрители на вкуса с които са изпълнени промишлено произведените продукти.

С шоколада е по-трудно, но при достатъчно желание може да намерите качествени алтернативи и истински шоколад.

Друго важно нещо е да следите количествата на приета от вашите деца храна, не ги оставяйте да преяждат, винаги наблюдавайте какво и по колко хапват.

Коментари