Психология на Цветoвете - 10 съвета за интериора

Когато настъпи време да промените дизайна на вашето жилище или изцяло да обзаведете новият си дом то имате два основни начина да постъпите – да избирате мебели и декоративни елементи, които ви се струват подходящи като форма и цвят и ви допадат или да следвате някакъв готов дизайн, който се видели и сте решили да имате същия или подобен. Добре е да знаете, че цветът е доста силен инструмент, който може да вдъхнови емоциите ви, да заблуждава възприятието за пространство или просто да зададе конкретно настроение за дадената стая.

Правилното прилагане на цветовата психология ще ви помогне да създадете един качествена и същевременно здравословна среда във вашият дом. Ето ги и нашите съвети, за това как да ползвате психологията на цветовете:

1.) Създавайте илюзия за пространство със светли цветове. Ако искате вашият дом да изглежда по-просторен то ползвайте бледо жълто или тъмно бяло /като черупка на яйце/ . Избягвайте чисто белият цвят, не е толкова ефективен както леко по тъмните му нюанси.

2.) Подобрете апетита си като ползвате червеният цвят в кухнята си. Не случайно много ресторанти ползват червеният цвят за декориране на помещенията си. Може да боядисате стените в червено или самите кухненски шкафове да са в този цвят.


3.) В Антрето съчетайте цветовете от вашият интериор и екстериор, така ще впечатлите вашите гости. Примерно може да ползвате цвета на вашата фасада и с него да боядисате част от мебелите в антрето.


4.) Затоплете домът си с топли цветове като жълто, оранжево, червено. Ефектът е осезаем особено през студените месеци. Ако сте решили да продавате жилището си през зимата, то е желателно да пребоядисате в топли цветове, така психологически ще предразположите бъдещите купувачи. 

5.) За топлите месеци може да постигнете обратният ефект като ползвате студени цветове като зелено и синьо. Това са и най-подходящите цветове за интериора на лятната ви вила край морето. Бяла фасада със сини декорации е особено популярна комбинация за летните вили. 

6.) Използвайте цветовете от вашето минало. Ползването на цветове познати ви от детството, особено в кухнята, ще подсили спомените ви и ще ви припомня за приятните моменти от вашето минало. Ако не може да си припомните , ползвайте червено или жълто за вашата изтънчена кухня

7.) Използвайте успокояващи цветове за стаите ви за почивка. Спалнята и банята е добре да са в натурални земни тонове или да ползвате студени тонове като синьо и зелено или дори лавандула. Колкото по тъмен е нюанса на цвета, толкова по силен е ефекта му. 

8.) Ако имате високо кръвно никога не ползвайте червено във интериора. Червеното освен че подобрява апетита, също така възбужда и повишава кръвното налагане. Така че на хора страдащи от високо кръвно не се препоръчва да декорират стаите си, особено тези които са предвидени за почивка в червени цветове.

9.) За вашият домашен офис е добра идея да ползвате зеленият цвят. Той не натоварва очите, а спомага за вашата концентрация. Може да придадете и малко по агресивен вид на вашият домашен офис с комбинация от синьо и жълто.

10.) Ползвайте оранжевият цвят ако имате проблеми с белите дробове. Ако детето ви е асматик или често боледува от плевмонии и бронхити, то се замислете сериозно да боядисате стените в неговата стая в оранжев цвят. Този цвят също помага и на възстановяващите се от болест членове на семейството.

Иначе казано за всяка една стая си има препоръчителен цвят, който да използвате. Като може да варирате в различните му тоналности. Но тези препоръки не са задължителни за спазване, просто са едни насоки за това как да подобрите атмосферата във вашият дом.

Интересни продукти за дома и градината можете да намерите в сайта Ниски Цени!

Коментари