Водопадите в Западна Стара Планина

Може би вече сте чували, може би не, но да знаете че въздухът в природата – в планините, горите, покрай реките и най-вече около водопадите е богат на отрицателни йони. Така богат на отрицателни йони въздухът е изключително здравословен и разведряващ. Ако страдате от чести главоболия, мигрени, депресия и други подобни неразположения, то организирайте си една разходка до някой красив водопад, а такива в България има в изобилие.

Днес ще се спрем на водопадите в западната част на Стара Планина, те са удобни за посещение на хора от столицата и близките населени места.

Чипровски Водопад

Чипровският водопад е наименуван на разположеният наблизо гр.Чипровци в област Монтана. До водопада има изградена екопътека, която започва на около 2км след града. Самата пътека е лесна за преход, но самото ходене е по-продължително – около 2-2,5 часа в едната посока. Пътеката е добре обозначена с информационни табели и няма начин да я пропуснете или да се изгубите в района.  Самият водопад е висок 18 метра и много красив, а пълноводието на реката гарантира незабравимо изживяване целогодишно. 

Наблизо в Западната Стара Планина има още едно обаятелно място и това са Копренските Водопади. Те не са далеч от Чипровският водопад, така че можете  да съчетаете посещенията им. Копренските водопади са 3 – красиви , но не особено високи. За достъпът до тях са изградени екопътеки с обща дължина около 20км, така че ако искате да видите и трите водопада, то трябва да походите 4-5 часа. Отправната точка е хижа Копрен, до която има асфалтов път. Най-близкият водопад до хижата е разположен само на 1км от нея, това е водопадът Дуршин скок. До следващия по близост водопад с височина 15 метра Ланжин скок има добре изградена не особено дълга екопътека с кръгов маршрут. 

До третият и най-висок водопад Големият воден скок с височина от 20 метра се достига значително по-трудно. Имало е екопътека, която не е поддържана и части от нея са в окаяно състояние и преминаването от там трябва да е с повишено внимание. Така че не е подходяща за всеки, обмислете  добре преди да тръгнете по нея.

Следващият водопад на когото ще обърнем внимание се казва Водопад Бела Вода – той е разположен близо до село Стакевци близо до Белоградчик. Водопадът е висок 12 метра, като най-удачното време за посещение е пролетта и есента, когато реката е по-пълноводна. Посещението на този водопад може да го направите като допълнение към екскурзията ви до Белоградчишките Скали. Водопадът е обявен за природна забележителност още през далечната 1967 година, намира се в смесена гора на 600 метра надморска височина.

Когато имате свободно време за предпочитане е да го прекарвате в природата, и най-добре около водопади, така ще се избавите по-лесно и бързо от натрупаният стрес и депресия. Ако сте решили да нощувате, то може да изберете някоя от нашите изгодни оферти за почивки и да изкарате един незабравим уикенд. 

Коментари