10 Ежедневни дейности, чрез които да възпитаме добре детето


Много родители наблягат предимно върху задълженията на децата, и по-рядко върху техните права и свобода. Но наблягайки върху задълженията ние някак си не възпитаваме правилно нашите  деца. Това не е начинът да покажем нашата обич към тях. Но това не означава, че не трябва да следим изкъсо дали си вършат задълженията, просто не трябва прекалено много да наблягаме върху това.

Важно е да прекараме повече време с децата си и то в положителна за тях светлина. Важното е да общувате с тях на близък до  тях език. Например се интересувайте от техните предпочитания, попитайте ги какво най-много им е харесало през изминалото лято/зима или друг период. Харесва ли им да ви помагат в кухнята или с други дейности в дома. Важното е да влезнете под кожата и в душата на тези малки палавници. 

Избягвайте грешката да оставяте децата си и тяхното възпитание на заден план. Звучи лесно, но реално в този забързан и изпълнен със служебни ангажименти живот не е никак лесно. За целта ще ви помогнем с няколко ежедневни дейности, чрез които да бъдете по-близки с вашето дете и то да получи едно по-добро възпитание.

Тези дейности не са задължителни, както не е задължително да ги спазвате всичките, но са добра идея да започнете да ги прилагате. С времето сами ще усетите кое работи за вас и вашите  деца и кое не: 

1. Разходките

При повечето заети родители те са най-удобни след вечеря, но ако единият родител е свободен през деня, то и следобедната разходка е много добро решение. Това е един от начините да прекарате повече време с детето си и да общувате с него. Ако останете вкъщи след вечеря, то вероятността да не общувате е много голяма, вие ще се забиете пред телевизора, а детето ви пред някоя игра.

2. Заедно приготвяйте храната

Това определено ще достави огромно удоволствие на по-малките деца, особено на момиченцата. В процеса на готвене може да ги образовате с физичните процеси по време на готвенето. Това може да не е всекидневно действие, но го правете поне веднъж седмично. Опитайте се да приготвите заедно някое от любимите ястия на вашето дете.

3. Грижата за домашни любимци

Полезно е за децата да имат домашни любимци, за които да се грижат. Това ще научи децата на отговорност и съпричастност. Не се нахвърляйте от самото начало на големи домашни любимци като кучета и котки. Опитайте с рибки, хамстери или морски свинчета. Напоследък са популярни домашните таралежи, които са много игриви. Птичка също е добра идея за първи домашен любимец.

4. Отделяйте повече време за къпане на малките деца

За тях е огромно удоволствие да ги чипкате, отделяйте им повече време докато са още малки.

5. Настолни игри

Играйте заедно на настолни игри тип „Не се сърди човече“ и много други подобни, които се играят със зарчета и пионки. Има много видове такива игри. 

6. Четене преди сън

Хубаво е често да четете на децата си приказки или други книжки след лягане, така и ще спомогнете за по-бързото заспиване на децата

7. Водете ги на Кино или Театър

Гледайте заедно филми, заведете ги на кино на детска прожекция или ги заведете на детски театър. Определено детето ви ще се зарадва и ще се забавлява добре в компанията на други деца. Особено за театъра е важно да подберете постановките спряно неговата възраст.

8. Забавления на открито

Чудесна идея е да се забавлявате на открито, естествено когато времето го позволява. Дали през зимата ще се спуска с шейна или ще прави снежен човек, или лятото ще отидете на море или планина няма значение, важно е да сте заедно на открито и да се забавлявате добре. Пикник през уикенда на някоя зелена поляна и да играете фризби или федербал – какво по-добро от това.

9. Помагайте с домашните или най-малкото ги проверявайте

Важно е редовно да проверявате дали децата ви са си написали/направили домашните работи. А ако участвате в тяхната направа даже е още по-добре. Не оставайте детето си без контрол в тези ситуации.

10. Правете заедно нещо креативно

Или иначе казано ако имате някакво хоби, защо да не включите и детето си в него. Ако обичате да рисувате, покажете и на него как се прави. Танци, спорт и т.н., всичко което на вас ви е интересно, ще бъде интересно и на вашето дете ако го вземате с вас или правите нещата заедно.

Възпитанието на децата е важно и много зависи от това колко и как прекарваме времето си с тях. Ако искате добри и възпитани деца, то прекарвайте повече позитивно време с тях, научете ги да се радват на положителните неща, добавете повече радост в животът им.

Коментари