Грешки при възпитанието на децата


Възпитанието на едно дете е сложно начинание и няма еднаква формула работеща за всяко едно дете. Всичко е строго индивидуално, като има някои общи принцип, с които да се съобразявате. Важно е в процеса на възпитанието да запазите нервите си, да сте спокойни и ведри. Децата правят грешки и това не трябва да ви дразни.

Реално грешките, които се допускат при възпитанието на детето не са толкова от незнанието на родителите какво да правят, ами от това че не оценяват правилно дадена ситуация и от това, че на моменти си изпускат нервите. 

Ето и кои са грешките при възпитанието на детето, които трябва да избягваме: 

1. Поставяте им ултиматуми

Лошо е да кажете на детето си „Повече няма да те обичам“, независимо какво е направило или какво искате да направи и не ви слуша. Децата са прекалени буквалисти и примат много насериозно тези ви думи. А ако прекалявате с този израз, то за децата думата обич почва да губи значение. 

2. Безразлично ви е към децата

Не им казвайте думи от типа: „Прави каквото искаш!“. Оставяйки ги да правят каквото са си наумили то вие не им правите никаква услуга, а ги учите на своеволие и каприз. По този начин вие се отказвате временно от ролята си на родител, а това никак не е добре за доброто възпитание на вашето дете. Проявявайте интерес към техните намерения, дори направете заедно нещото, което те искат.

3. Прекалено сте строги

Без да бъдете строги някак да се получи, но всяко залитане в крайности си има своите последствия. Не бъдете крайни, проявявайте разбиране към децата си.

4. Глезите ги

Глезенето често е свързано с вина, която ние изпитваме и се опитваме, чрез глезенето да компенсираме нашето дете. Но това е много лоша практика. Също така не трябва да им даваме всичко, което поискат – трябва да се постави някаква граница и лимити, на това което могат да получат. И най-важното: не компенсирайте липсата на време за тях с подаръци. 

5. Учите ги на фалшиви ценности

В модерното общество родителите къде съзнателно, къде незсъзнателно учат децата си на фалшиви ценности. Не ги учете например, че всичко е пари и че парите са най-важното нещо на света. 

6. Изкарвате си нервите на детето

Много родители си изкарват натрупаните нерви от работа и стресираният живот върху детето. Това е много, ама много грешно. Най-малкото то няма да разбере защо е този гняв и жлъч срещу него. Ще си мисли, че то е виновно с нещо, което определено не е така. Опитвайте се да се сдържате пред децата си. Намерете си занимание, където да изразходвате негативната енергия сами.

7. Възпитавате ги праволинейно

Не възпитавайте децата си като по учебник, както казахме няма точни правила за възпитание, има само насоки за добри и лоши практики. Всяко дете е индивидуално и възпитанието трябва да се базира върху неговата личност. 


Коментари