Как да изберем безопасни детски играчки


Купуването на детски играчки е едно често занимание на родителите. А в многообразието от детски играчки трудността на избор и объркването на родители става все по-голямо. Докато при произведените в ЕС играчки са спазени изисквания за безопасност, то в произведените в Китай и други държави извън ЕС това никак не е сигурно. 

Най-висока степен от опасност при играта с играчки има при бебетата и малките дечица. Купувайки играчки за тях трябва да бъдете по-внимателни. Избягвайте малките предмети, които могат да бъдат погълнати, също така острите предмети, които могат да наранят детето.

Когато купувате разни пластелини, боички, моливи пастели или фуломастери то определено изберете такива изработени от нетоксични материали. Оглеждайте внимателно опаковките и описанията. Ако такова липсва подминете продукта, ще намерите друг подобен с описание. Никога не правете компромиси с тези неща, малките деца обичат си пъхат в устата различни неща, така че подбирайте внимателно какво им купувате.

Ето и нашите съвети за безопасност при закупуването на играчки за вашето дете:

Следните съвети са дадени от асоциацията „Активни Потребители“:

* Купувайте играчките от специализирани за това магазини /физически или онлайн/ - когато купувате онлайн изберете опцията преглед преди плащане и се уверете че продукта, който сте закупили е с безопасен и това, което искате. Също така проверявайте подарените играчки, независимо дали са нови или вече ползвани.

* Прегледайте всички инструкции и предупреждения за дадената играчка

* Изберете играчки съобразени с възрастта на детето и неговите умения

* За деца под 3 години не вземайте играчки, които са изградени от отделими малки части

* Следвайте инструкциите за сглобяване, пазете ги за бъдеща употреба

* Наглеждате децата докато играят с нова играчка

* Проверявайте по-старите играчки за повреди 

* Опаковките ги съхранявайте на недостъпни за децата място, или просто ги изхвърлете ако нямате нужда от тях /имайте в предвид, че ако решите да върнете играчката, то трябва да пазите опаковката и касовата бележка/

* Научете децата си да прибират играчките си след като са приключили играта с тях – това не е толкова лесно, децата обикновено разхвърлят играчки навсякъде. Важно е от малки да ги дисциплинирате и научите да си прибират играчките.

* Следете информацията по специализирани сайтове или новините, когато се появят опасни играчки за децата е добре да бъдете навреме информирани

Купуването на детски играчки като цяло е голяма отговорност за родителите, бъдете внимателни какво и от къде купувате, мислете за безопасността на вашите деца. 

Коментари