Отглеждайте съпричастни, а не успешни деца.


Повечето родители се стремят да дадат най-доброто за своите деца, но в повечето случаи амбицията на родителите не се покрива от желанията на детето. Ако попитате родителите какво искат за техните деца, около 90% ще отговорят че те искат децата им да са мили, учтиви и грижовни. И това е нормално, учтивостта и грижата за околните е един от основните стълбове на обществото, и така са ни възпитавали от малки. Но тук идва и лицемерието на родителите, което децата усещат много добре. 

Ако попитате децата, на какво държат техните родители, то 80% ще ви кажат, че родителите им държат повече на техните постигнати успехи, отколкото на това дали са грижовни и милосърдни. Децата усещат много добре какво е по-важното за техните родители, бързо се научават да правят разлика между това което им се говори, и какво всъщност правят и какво искат техните родители. 

Но това не бива да ни учудва, в модерното общество принципа на конкуренцията е заложен в корпоративната среда, която повечето родители обитават. Но вижте до какво води това, нивото на емпатия рязко е намаляло за последните 30-40 години. Обществото е започнало да става все по-егоистично и лицемерно. 

Социологически проучвания показват, че хората родени след 1995 година вярват в това, че на хората в беда трябва да се помага, но чувстват много по-малка отговорност да се намесят лично и да предприемат действие, за разлика от хората родени преди това. Те предпочитат да направят дарение и така да откупят своята вина, затова че не помагат директно. 

И тук се връщаме на това колко е важно децата да се възпитават в правилната насока, ако не искаме обществото да затъва в блатото на егото и безчувствеността. Но много родители се опасяват, че ако възпитат грижовно дете, то то няма да се справи със заобикалящият го свят когато порасне, вярват че ще отгледат бъдеща жертва, а не успешен човек. Но няма никаква причина за това, едно дете може да бъде както грижовно и милосърдно, така и да има своето себеуважение, дори тази връзка е по-силна, защото колкото човек е по-грижовен, той толкова повече уважава себе си. 

Ако учите децата си да обръщат внимание на чувствата на другите около тях, понякога те ще го правят, понякога не, но по-важното е че децата ще научат принципа на реципрочност: ако не се отнасяте към другите подобаващо, то и те няма да се отнасят добре с вас.

И не забравяйте нещо много важно, възпитанието на вашите деца трябва да извършвате вие, защото вие сте им модела за подражание и те попиват като гъби вашето поведение. Детските градини и след това училището са за обучение на децата, не за тяхното възпитание! Ако сте решили да направите вашите деца наистина по-щастливи, то посетете нашият сайт Весели деца.

Коментари