Кои са подходящите храни за подобряване на мисловната дейност

Според изследване направено от учените в британския университет „Нортумбрия“ ароматът от розмариново масло спомага за по-добрата концентрация и по-лесното запаметяване. В изследването са участвали ученици, и тези класове в чиито класни стаи е имало аромат от масло от розмарин са показали по-добри резултати. 

След публикуването на изследването е имало бум на продажбата на розмариново масло, основно купувано от родителите за да засилят резултатите на своите деца. Но розмаринът не е единствената храна, която спомага за развитието и подобряването на мисловната дейност. Ето още няколко храни, които ще подобрят работата на вашият мозък:

Боровинки

Изследване направено през 2015-та година показва по-добри резултати на изпитите при ученици, които всеки ден са пили по една чаша сок от диви боровинки. Учените обясняват това с веществото антоциан, което се съдържа в малките плодове.

Сладолед

Изследването е направено от японския учен Йошихико Кога, според който яденето на сладолед сутрин преди тест подобрява функционирането на мозъка по време на теста. При изследването на група хора веднага след събуждане е било давано да ядът сладолед. По време на теста те са имали по-бързи реакции и по-добре са обработвали постъпващата информация.

Риба

Консумацията на риба богата на омега-3 мастни киселини подобрява кръвоснабдяването на мозъка, а това определено води до по-добра мозъчна дейност и по-голяма концентрация. Важно е да се отбележи и че хората в тестовете консумирали от тази риба след задачите са били значително по-малко уморени от другите участници. Също така е доказано че консумацията на риба богата на омега-3 намалява риска от деменция в напредваща възраст. 

Портокалов сок

През 2015 година е направено изследване за влиянието консумацията на портокалов сок върху мозъчната дейност. Участниците в изследването били разделени на 2 групи, едната консумирала всеки ден по 500мл. Портокалов сок в продължение на 8 седмици. В края на периода тези, които консумирали портокаловия сок имали с 8% по-добри резултати от тези, които консумирали други напитки през този период. 

Това се дължи на флавоноидите в портокаловия сок, за които е доказано, че подобряват когнитивните способности чрез активирането на сигнални пътища в хипокампуса - част от мозъка, свързана с научаването и паметта.

Спанак

Учени от университета Ръш в Чикаго наблюдавали диетата и менталните способности на около 950 възрастни хора всяка година в продължение на десет години. Те установили, че хората, които ядели спанак или други зелени зеленчуци, спирали отслабването на когнитивните способности средно с 11 години. Ръководителят на изследването Марта Клеър Морис казва, че ползите за мозъка от зелените зеленчуци вероятно се дължат на високите им нива на витамини и хранителни вещества, като витамин К, лутеин, фолиева киселина и бета каротин. 

Коментари