Пречистване на организма с фрешове


С навлизането на пролетта времето се затопля и тогава е идеалният момент, когато да пречистим нашият организъм от натрупаните през зимата токсини, които са се натрупали през студените месеци поради по-тежките и мазни храни и по-малкото движение.

А и сега е моментът когато започва да ни мъчи пролетната умора и е време да заредим нашето тяло с висока доза витамини и минерали, като си ги набавим от типичните за сезона зеленчуци посредством здравословни фрешове и напитки.

Ето и нашата първа рецепта: Фреш от моркови

За целта ви трябват 6 моркова , сокът от един изстискан лимон, няколко листа от мента, лъжичка куркума, щипка чили /лют червен пипер/ и малко настърган джинджифил. За да получите напитката трябва да пасирате продуктите и да добавите подправките. Консумирайте я веднага след приготвянето и, не повече от 15 минути след пасирането. 

Този фреш от моркови ще тонизира цялостно вашият организъм, има благотворен ефект върху кръвоносната система и също има противовъзпалителен ефект. 

Друг фреш който можете да си приготвите у дома е от зелено листни зеленчуци и плодове, той е особено полезен ако го пиете сутрин, така ще ви зареди с полезни вещества за целият ден напред.

За целта ви трябват 2 стръка целина, сок от лайм /зелен лимон/, 2 зелени ябълки, 4 малки краставички, няколко стръка прясна коприва, китка магданоз и шепа спанак. Всичко това се пасира добре и се изпива сутрин на гладно.

Друг добър фреш за старт на деня е фрешът от грейпфрут подправен с малко листа от мента, цвекло и сокът от един лимон. Този сок има изключителни антиоксидантни свойства и е особено полезен сега през Март и Април.

Като цяло храненията ви през този период от годината трябва да включват повече зелени храни като спанак, коприва, лападм, пресен лук, марула и т.н А като основни ястия хапвайте храни богати на омега 3 като риба например. Всъщност хапването на риба 2 пъти седмично трябва да ви стане навик. 

И да не забравяме да увеличим движението в тези по-топли дни. Разхождайте се повече и ако имате възможност ходете до работа или магазина пеш. 

Коментари