Какви са рисковете при затлъстяване

Води се че даден човек е затлъстял ако тежи 20% повече от нормалното за неговия ръст тегло. Можете да проверите вашето идеално тегло тук: http://www.medicine.bg/instrumenti/indeks-na-telesnata-masa

Ако тежите 20% повече над идеалното си тегло рискувате някое от следните заболявания:

  • Сърдечна недостатъчност и инфаркт/инсулт
  • Високо кръвно налягане
  • Диабет
  • Някои видове рак
  • Заболяване на жлъчката и образуване на жлъчни камъни
  • Остеопороза
  • Подагра
  • Проблеми с дишането като сънна апнея или астма 

Не всеки, който страда от затлъстяване би имал тези проблеми, но рискът от горепосочените болести се увеличава многократно. Важно е да си знаете и фамилната анамнеза – историята на заболяванията във вашият род. Например ако предците ви са страдали от подагра, то е много вероятно и вие да развиете тази болест ако имате наднормено тегло. 

Ето малко конкретизирана информация относно възможните заболявания свързани със затлъстяването и наднорменото тегло:

Заболявания на сърдечно-съдовата система и вероятност от инфаркт/инсулт

Наднорменото тегло е свързано с високото кръвно налягане и завишени нива на холестерола. Тези 2 състояния увеличават многократно вероятността да получите инфаркт или инсулт. Добрата новина е че дори да намалите теглото си само с 5% до 10% вероятността от заболяване на сърцето спада значително. Също така с подходящи медикаменти можете да регулирате кръвното си налягане и холестерола, но за това трябва да се консултирате с лекар.

Диабет Тип 2

Повечето хора, които имат Диабет от 2-ри тип са с наднормено тегло. За да се предпазите от тази болест то трябва да се опитате да отслабнете, или най-малкото да минете на някаква балансирана диета, да спите повече и да започнете да тренирате. /То ако спазите тези препоръки, то неминуемо ще отслабнете/

Ако вече страдате от тази болест, то намаляването на теглото както и повишената физическа активност ще ви помогне по-лесно да контролирате нивата на кръвната си захар. Също така можете да намалите нуждата от приема на медикаменти.

Рак

Ракът на дебелото черво, на гърдата (след менопауза), на ендометриума (лигавицата на матката), на бъбреците или хранопровода са свързани със затлъстяването. Според някои изследвания дори ракът на панкреаса или на яйчниците са свързани с наднорменото тегло.

Заболяване на жлъчния мехур

Заболяването на жлъчния мехур и образуването на жлъчни камъни са много по-често срещани при хора с наднормено тегло. Но ироничното е, че хората подложили се на диети за отслабване, особено ако са по-агресивни и за загубили повече тегло за кратко време имат много по-голяма вероятност да образуват жлъчни камъни. За това трябва да внимавате и с какви темпове ще отслабвате. Не бива да е повече от 2-3кг месечно.  Може да ви се струва малко, но ако следвате дългосрочен план, то за една година това са около 30-35кг – едно много добро постижение, при това с минимални рискове за здравето.

Остеопороза 

Остеопорозата най-често засяга коленете, ханша или гърба ви. Ако сте с наднормено тегло, то всичките ви стави и кости се натоварват допълнително и по-лесно се износват. Отслабвайки вие ще намалите стреса върху колената и гърбът си, така ще облекчите симптомите на остеопороза.

Подагра

Подаграта е така наречената царска болест, засяга най-вече ставите като в тях се натрупват кристали на пикочната киселина, което прави всяко едно движение адски болезнено. Подаграта е най-често свързана с наднорменото тегло и храните с които се храните. Най-противопоказни са червените меса, бирата и червеното вино, морските дарове, бобовите храни и много други. 

Ако боледувате от подагра то диетата ви ще е доста трудна, изборът на храни рязко намалява. Но добрата новина е, че ако спазвате строга диета, то симптомите ще отшумят и може би никога повече няма да се появят. 

Сънна апнея

Наднорменото тегло може да ви докара заболяването сънна апнея. Представлява нарушено дишане по време на сън, като на моменти можете да спирате да дишате. Влияе негативно върху сърдечно съдовата система и увеличава риска от инфаркт. Също така страдащите от сънна апнея хъркат доста силно, което е проблем и за тези около тях. 

Да се с наднормено тегло не е никак добре за вашето здраве, така че обмислете стъпки за това как да намалите теглото си. Дори свалянето само на 5% до 10% ще ви се отрази много добре от здравословна гледна точка. 

Коментари