Интересните места на остров Тасос

 Остров Тасос е един от най-северно разположени острови в Егейско Море. Намира се близо до брега при устието на река Места. Най-близкият до острова град на сушата е Керамоти, като от там тръгва една от фериботните линии до острова. Друга фериботна линия тръгва от Кавала до Скала Принос на остров Тасос. 

Тасос е красив остров с приблизително изразена кръгла форма с множество очертани малки и по-големи заливи в острова. А в тези заливи се крият страхотни плажове с пясъчна ивица и чисти лазурни води. Едно любимо място на много българи за лятна почивка на море

Един от големите заливи е този на курортите Скала Потамя и Скала Панагия, там се намира един от най-известните плажове - Голдън Бийч. Намират се от източната страна на острова. Не много далеч на север от тях се намира и прословутият мрамоморен плаж, който е бил посещаван предимно от нудисти, но вече напливът от туристи ги е прогонил по-встрани. 


От южната страна на острова има още няколко интересни места, които да посетите. Едното от тях е манастирът Свети Архангел Михаил. Разположен е върху скалистият бряг на около 250 метра над морето. Приятно място за разходка, изпъстрен е с красиви цветя.



От самият манастир се вижда друг красив залив и популярен плаж - Ливади Бийч. 


Продължавайки обиколката от изток на запад ще отидем на следващият култов плаж - Гьола. Представлява ниша издълбана в скалата с пясъчно дъно, при силно вълнения водата прелива над скалата и пълни гьола с морска вода. В последните години стана доста популярно място за туризъм и се в силният сезон не може да му се насладите на спокойствие.


Да отидем вече и от западната страна на острова. Там един до друг се намират Лименария и Потос с плажът Пефкари между тях. Това е и най-голямата туристическа зона на острова. Има множество малки хотели и заведения, както и дълги пясъчни плажове.


На 10-тина километра от Потос навътре в острова е старата столица на Тасос - Теологос. Хубаво селце с каменни къщи и калдъръмени улички. Но по впечатляващи са красивите водопади намиращи се съвсем близо до селото. С тюркоазената си вода и прохладни вирове са идеални за посещение през горещите летни дни.


 От към северната страна на острова има един малък но впечатляващ плаж - Гликади Бийч, намира се само на 5км от пристанището Тасос, където пристигат фериботите от Керамоти.


Повече интересни неща за Тасос и дестинациите на острова може да прочетете в блогът на Борис Андонов. 


Коментари