Как да караме ски по-безопасно

Или как да минимизираме риска от травми докато караме ски. Следвайте нашите съвети и ще достигнете до края на пистата здрави и щастливи. 

Няма съмнение че по време на спускането със ски адреналина на моменти взема превес и в тези случаи мислите ни не са рационални и сме готови да рискуваме все повече и повече. Изследване проведено измежду 4544 скиори показва, че една трета от тях са имали инциденти по време на спусканията си по ски пистите, като 19% от са имали счупени кости при тези инциденти, а други 19% са се разминали с натъртвания и порязвания. 

Така че въпросът е как да намалим риска от инцидент на ски пистата и да намалим шанса за сериозна контузия? 

На първо време вие самите сигурни ли сте, че тялото ви би издържало на подобни натоварвания? Ако имате сърдечни проблеми, или пък колената ви болят, или пък имате други проблеми със ставите и т.н. – то тогава карането на ски не е най-доброто решение за вас. По добре се откажете преди да сте претърпели сериозен инцидент на пистата. 

След това си задайте въпроса до колко имате контрол върху вашите ски и съобразено с вашите умения в спускането с каква скорост се спускате и по каква трудност писти. Надценяването на собствените възможности е една от най-честите причини за инциденти на пистата. 

Това особено важи в случаите, когато карате в група и групата е съставена от хора с различно ниво на умение в карането на ски. Някои новобранци в опита си да се докажат приемат излишен риск и това често се наказва с някоя контузия.

Но инциденти винаги се случват, независимо от това колко сте подготвени. Поради това е много важно да бъдете Застраховани!

А изследванията показват, че повече от половината скиори нямат застраховка. Да в самата лифт карта има включена застраховка, но тя важи само за извеждането ви от пистата и предаването ви на специализирани медицински лица. Но реално разходите при сериозни травми идват след това – операции, лечение, рехабилитация.. все скъпи процедури. Затова е желателно да имате добре сключена застраховка покриваща и медицински разходи.

Екипировката също е важна

Каската е една от най-важната част от защитната ски екипировка. Носейки каска по време на спусканията намалявате риска многократно от контузия на главата – а тези контузии са толкова опасни, че в немалка част са дори и смъртоносни. Дори и да нямате собствена каска е силно препоръчително да наемете такава заедно или поотделно с другата ски екипировка.

Осен каска какви други защитни неща ми трябват? 

Ски маска – предпазва очите от вятъра докато се спускате, но не по-малко важна е при слънчево време, когато снегът блести с отразени слънчеви лъчи. Ако карате в такива условия без ски маска или качествени слънчеви очила рискувате вашето зрение, дори може да получите временна снежна слепота.

Топли дрехи – важното е не само да са топли, но и с добра дишаемост – не искате да плувате в пот докато практикувате зимните спортове. Когато сте потни риска не е по време на спускането, ами по време качването с лифта, когато сте неподвижни и при много студено време може да измръзнете. 

Шал или Бъф, който да покрие долната част на лицето ви в много студено време – няма да искате кожата ви да изсъхне и да се напука от студа, особено ако сте жена. 

Протектор за гърба – ползват го по-екстремните скиори, но е силно желателен и при начинаещите скиори, които често падат докато се учат да карат ски. Една контузия на гърба може да промени целият ви живот. 

Раничка за спорт – хубаво е да си имате раничка за спорт, в нея може да сложите резервни дрешки, термос с чай или кафе, вода, сандвич или нещо друго за хапване и други дребни необходими вещи. 

Карането на ски е прекрасен начин да се забавлявате през зимният сезон, но трябва да подходите малко по-отговорно към този спорт, защото инцидентите и травмите са често срещани, а голяма част от тях биха били предотвратени, ако скиорите спазват посочените по-горе съвети. 

А ако сте решили да отидете на ски тази зима, то може да намерите  и резервирате изгодни оферти за ски почивки в нашият сайт. 

Коментари